زادگاه داعش کجاست
سه شنبه, ۱۲ خرداد ۱۳۹۴، ۰۲:۴۲ ق.ظ
از
زمان ظهور و سپس قدرت گیری گروه تروریستی داعش در منطقه خاورمیانه، بحث
های مختلفی درباره ریشه های شکل گیری و رشد این گروه در میان ناظران و
تحلیلگران در گرفته است. یک روزنامه انگلیسی امروز در مطلبی مفصل به بیان
حقایقی کمتر اشاره شده درباره محلی پرداخته که هسته اولیه این گروه
تروریستی در آنجا شکل گرفته است.
به گزارش «دیلی میل»، یک اردوگاه آمریکایی زندانیان در عراق، مکانی بوده که زمینه شکل گیری گروه تروریستی داعش را فراهم کرده؛ زیرا در این مکان، عناصر افراط گرا مدتی را در کنار هم بوده و با استفاده از وقت آزاد خود به طراحی نقشه های تروریستی پرداخته اند.
تخمین زده می شود که در فاصله سال های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹، حدود ۱۰۰ هزار نفر در زندان «بوکا» وارد و خارج شدند که بسیاری از این افراد، در مدت حضور خود در این زندان تمایلات افراط گرایانه پیدا کردند. طی این سال ها، هسته اولیه رهبران داعش در این زندان شکل گرفت و این افراد فرصت پیدا کردند که با برخی عناصر سابق رژیم صدام ارتباط گرفته و با آن ها متحد شوند.
این اردوگاه زندانیان، بر اساس تمایزات فرقه ای تقسیم بندی شده بود و افراط گرایان قوانین مدنظر خود از «شریعت» را در آنجا اجرا کرده و این قوانین را به بسیاری از افرادی که بعداً به داعش پیوستند، معرفی نمودند. از جمله افرادی که در این اردوگاه زندانی بود، می توان به ابوبکر البغدادی، رهبر داعش اشاره کرد که پیش از آزادی خود در سال ۲۰۰۹، چند سال را در این مکان به سر برده بود.
میچل گری ۴۸ ساله، نگهبان سابق اردوگاه بوکا، از نفرتی می گوید که در چهره این زندانیان مشاهده می کرده است. وی می گوید: «وقتی من می گویم، آنها از ما نفرت داشتند، منظور من این است که آنها طوری به ما نگاه می کردند که ما احساس می کردیم اگر برای آنها یک فرصت کوچک هم به دست آید، ما را خواهند کشت. من به افسر ارشد خودم این مسئله را هشدار دادم و گفتم، اگر آنها می توانستند، سر ما را می بریدند و خون ما را سر می کشیدند».
این اردوگاه که نام آن از «رونالد بوکا»، آتش نشان آمریکایی که در جریان واقعه ۱۱ سپتامبر کشته شد گرفته شده بود، به مکانی برای اوج گیری احساسات ضد آمریکایی تبدیل شد که خود به عاملی برای اتحاد افراط گرایان بدل گردید. آندرو تامسون و جرمی سوری، سال گذشته در سرمقاله ای برای نیویورک تایمز نوشتند آمریکا با برپایی زندان بوکا، خطای جبران ناپذیری انجام داد.
در این مطلب آمده بود: «البغدادی و دیگران، پیش از دستگیری، افراطیون خشنی بودند که قصد حمله به آمریکا را داشتند. حضور آن ها در این زندان سبب عمیق تر شدن افراط گرایی آن ها شد و به آن ها فرصتی برای بیشتر کردن گستره پیروان خود داد».
به گفته این دو روزنامه نگار، در اردوگاه بوکا افراطی ترین شخصیت ها در کنار افراد متعادل تر زندانی شده بودند که برخی از آن ها هیچ گونه سابقه جنایی نداشتند. این زندان به مرکزی برای عضوگیری و آموزش تروریست های تبدیل شد که آمریکا اکنون در تلاش برای مبارزه با آن هاست. جالب اینجاست که تا همین اواخر، بسیاری از آمریکایی ها چیزی درباره اردوگاه بوکا نشنیده بودند.
تا پیش از این، بیشتر تمرکز بر زندان «ابوغریب» در عراق بود که اخبار هولناکی از شکنجه زندانیان در آنجا وجود داشت. اما پس از گذشت شش سال، بوکا که تا پیش از این حرفی از آن به میان نمی آمد، به بخشی تاریک از تاریخچه جنگ آمریکا در عراق تبدیل شده است.
نیویورک پست می نویسد مسائل اردوگاه بوکا به فاصله اندکی پس از حمله نیروهای ائتلاف به عراق آغاز شد. به دلیل آشوب موجود در عراق، نیروهای ائتلاف نمی توانستند دوست و دشمن را به درستی از هم تمیز بدهند و به همین دلیل، بسیاری از افراد را بدون دلیل در این مکان زندانی کردند.
به این ترتیب، آمریکایی ها افراد افراطی و معتدل را در کنار هم قرار داده و زمینه افراطی شدن این میانه روها را نیز فراهم کردند. در این اردوگاه، افراطیون قوانین خود را اعمال می کردند و در صورت سرپیچی، به شکنجه و انواع اقدامات خشونت آمیز دیگر دست می زدند. بریدن زبان و حتی در مواردی، کور کردن چشم، از جمله اقداماتی بود که در این اردوگاه انجام می شد.
در بوکا، افراطی ترین زندانیان در بند ۶ نگهداری می شدند. از آنجا که تعداد نگهبانان آمریکایی به اندازه کافی نبود و این نگهبانان به عربی تسلط نداشتند، این گروه از افراد فرصت یافتند که هسته ای تروریستی را در بند خود ایجاد کنند. افراطیون حتی فرصت این را داشتند که به آموزش اصول خود به زندانیان جوانتر بپردازند.
عادل جاسم محمد، زندانی سابق این زندان ضمن بیان این مطلب می افزاید: «من می دیدم که آن ها با استفاده از تخته های آموزشگاهی، چگونگی استفاده از مواد منفجره، اسلحه و چگونگی انجام حملات انتحاری را آموزش می دادند».
یکی دیگر از زندانیان سابق این اردوگاه می گوید که در آنجا، زمان زیادی برای طراحی و برنامه ریزی اقدامات تروریستی وجود داشته است. به گفته وی، همه در آنجا توافق داشتند که پس از آزادی، بار دیگر دور هم جمع شوند. به همین دلیل، همگی آدرس و شماره های تلفن یکدیگر را گرفته و پس از آزاد شدن با هم ارتباط می گرفتند.
گفته می شود البغدادی به دلیل «خوش رفتاری» مدت زمان زیادی در زندان نمانده و پس از تنها ۱۰ ماه، از بوکا آزاد شده است. در دسامبر ۲۰۰۴، چنین تشخیص داده شد که وی تهدیدی علیه ایالات متحده نیست و به همین دلیل از زندان آزاد شد.
نیویورک پست در گزارش خود می نویسد که «حاجی بکر»، سرهنگ سابق ارتش صدام نیز در بوکا حضور داشته است. هرچند او از جمله افراطیون نبود، اما طی مدت زمان حضورش در بوکا از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۸، به فردی تبدیل شد که ساختار کنونی داعش را سازماندهی کرد.
ژنرال داگ استون که در سال ۲۰۰۷ فرماندهی این اردوگاه را بر عهده داشت می گوید که برخی از تروریست ها عمداً خود را در معرض دستگیری قرار می دادند تا پس از ورود به اردوگاه، به طراحی و برنامه ریزی نقشه های آتی افراطیون کمک کنند. به گفته وی، آن ها از جزئیات مربوط به این اردوگاه اطلاعات داشتند. یکی دیگر از مسئولین زندان، مردی را به یاد می آورد که می خواست پس از ورود به زندان، دی وی دی هایی را به زندانیان بفروشد.
گفته می شود برخی از عناصر ترویست حاضر در زندان، تصادفاً و به دلیل نبود اطلاعات صحیح درباره آن ها از زندان آزاد شدند، اما برخی دیگر به دولت عراق تحویل داده شدند و عراقی ها نتوانستند آن ها را مدت زیادی نگه دارند.
۹۴/۰۳/۱۲